Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda våra tjänster accepterar du vår användning av Cookies.
pexels-hrayr-movsisyan-2337415.jpg

17 december 2021 - ny visselblåsarlag

I dag den 17 december träder den nya visselblåsarlagen i kraft. Det är en lag som bygger på ett EU-direktiv vars syfte är att stärka skyddet för visselblåsare. Sverige är ett av få länder som genomfört direktivet i nationell lagstiftning på utsatt datum.

Visselblåsare är några av samhällets hjältar. Genom att avslöja maktmissbruk – såsom korruption - hjälper de till att både offentliga och privata resurser används på det sätt de är avsedda för. Flera av de största korruptionsskandalerna har kommit i dagens ljus tack vare modiga visselblåsare - allt från komplexa internationella nätverk till vänskapskorruption på kommunal nivå

Ett omfattande skydd för visselblåsare är en fråga som inte bara Transparency International länge drivit på en global nivå, men som även vi på Transparency International Sverige prioriterar som ett av våra främsta fokusområden.

Vi initierar dialog med beslutsfattare och lagstiftare, vi kommenterar och lyfter behovet av skydd för visselblåsare i olika offentliga sammanhang och vi arrangerar evenemang för att diskutera visselblåsning som del av det övergripande arbetet fö transparens, integritet och ansvarsutkrävande.

Vi uppmärksammar även visselblåsare - genom utmärkelsen Årets Visselpipa - som visat på både mod och civilkurage genom att ha larmat om oegentligheter. Offentliggörandet av Årets Visselpipa 2021 gick av stapeln 25 november och kan ses i efterhand. På internationella visselblåsardagen i juni 2021 arrangerade vi en diskussion med skydd för visselblåsare i praktiken där vi bjöd in företrädare för arbetsgivare och arbetstagare samt media. Det websända seminariet kan ses här. Men även i samband med Internationella antikorruptionsdagen den 9 december så uppmärksammade vi visselblåsare och deras bidrag till arbetet mot korruption.

Har du några frågor om våra aktiviteter eller arbete för stärkt skydd för visselblåsare är du välkommen att kontakta oss.

Följ oss

Vill du veta mera?