Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda våra tjänster accepterar du vår användning av Cookies.
architecture-daylight-door-239853.jpg

När lögnen blir sanning

Välkommen till ett seminarium den 25 april med Harriet Wallberg, tidigare rektor för Karolinska institutet och universitetskansler. Harriet berättar och diskuterar i anledning av sin nyligen utkomna bok.

Macchiariniaffären är inte en affär utan åtminstone tre skilda men sammanhängande 'affärer' - själva operationerna och deras historia men dessutom hur skandalen efteråt hanterats - och fortsätter att hanteras - av Karolinska sjukhuset respektive Karolinska Institutet. Om själva affären och Karolinska sjukhusets agerande berättade Bosse Lindquist, vars TV-reportage i januari 2016 fick skandalen att brisera, på TI Sveriges seminarium i januari i år i anledning av sin bok 'Sanning och lögner på Karolinska".

Datum och tid: 25 april, kl. 17:30-18:30
Plats: SUP46, (Europahuset, plan 3), Regeringsgatan 65, Stockholm
Välkommen att anmäla dig här.

Harriet Wallberg var rektor på Karolinska institutet då Macchiarini rekryterades men lämnade i slutet av 2012. En utredning beställd av KI koncentrerade sig främst på rekryteringen av Macchiarini och menade att Harriet Wallberg varit ansvarig för 'allvarliga' fel i rekryteringen, vilket fick till följd att hon snabbt avskedades som universitetskansler. Däremot lades något förvånande inte alls lika mycket eller mer emfas på själva hanterandet av Macchiariniaffären. Blev Harriet Wallberg en bekväm syndabock?

Men som hon visar i sin bok finns det många märkligheter i KI:s och övriga inblandades agerande, bland annat i utredningens tillkomst, genomförande och underbyggnad, brist på sanning, transparens och integritet både på institutionell och individuell nivå före och efter utredningen, märkligt försvinnande av dokumenten- offentliga handlingar - som använts som underlag för utredningen mm.

Allt detta väcker frågor om bland annat förvaltningskultur, åsidosättande av regler och förordnanden och rättssäkerhet, politiska hänsyn mm i svensk förvaltning.

Varmt välkomna!

Seminariet är gratis och öppet för alla intresserade. Anmälan krävs. Efter seminariet arrangeras TI Sveriges ordinarie föreningsstämma för föreningsmedlemmar, vilket kräver separat anmälan.

Följ oss

Vill du veta mera?