Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda våra tjänster accepterar du vår användning av Cookies.
waters-3085701_1920.jpg

CPI 2017: Sverige är mest korrupt i Skandinavien

CPI 2017: Sverige är mest korrupt i Skandinavien

Sverige är sämst i Skandinavien i internationell ranking av korrupta länder. Sverige har halkat ner till sjätte plats i 2017 års korruptionsindex från Transparency International. Med 84 poäng av 100 möjliga har Sverige rasat hela fyra poäng sedan förra årets mätning.

Jag är inte förvånad mot bakgrund av alla de korruptionsskandaler som har avslöjats under det senaste året, säger Ulla Andrén, ordförande för Transparency International Sverige. Om Sverige ska klara åtagandet i de globala målen – Agenda 2030 – och väsentligt minska alla former av korruption och mutor behövs en nationell handlingsplan mot korruption.

Av de åtta bedömningar som gjorts av korruptionen framgår bl.a. att näringslivsföreträdare anser att det har blivit allt vanligare med mutor och oegentligheter i samband med offentlig upphandling i Sverige.

I 2017 års korruptionsindex har man särskilt analyserat hur förekomsten av ett aktivt civilsamhälle och seriöst arbetande journalister påverkar graden av korruption. Det visar sig att ett svagt civilsamhälle ökar risken för korruption. Mer än nio av tio journalister dödades i länder med lägre resultat än 45 poäng i indexet. Ungern är ett exempel på hur en krympande civil sektor riskerar att öka korruption. Ungern har halkat ner med tio poäng de senaste sex åren till 45 under 2017.