Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda våra tjänster accepterar du vår användning av Cookies.
close-up-of-globe-335393.jpg

CPI 2019: G7-länder halkar ned i korruptionsindex

Mer än två tredjedelar av världens länder, bland dem flera av världens mest utvecklade ekonomier, står och stampar eller backar när det gäller arbetet mot korruption. Det framgår av Transparency Internationals (TI) senaste korruptionsindex, Corruption Perceptions Index (CPI). Sverige ligger kvar på samma nivå som 2018.

Kanada, Frankrike, Tyskland och Japan är fyra länder i G7-gruppen, som halkat ner flera steg i korruptionsindexet. Nya Zeeland och Danmark behåller sina topplaceringar med 87 av 100 poäng. Finland hamnar på 86 poäng. Sverige, Singapore och Schweiz ligger oförändrat kvar på 85 poäng. Totalt sett hamnar två tredjedelar av världens länder under 50 poäng av 100 möjliga. 21 länder har sämre position i dag än för sex år sedan.

Det är särskilt allvarligt för ett exportberoende land som Sverige med ett stort antal globalt verksamma bolag, säger Ulrik Åshuvud, ordförande för TI Sverige i en kommentar.

- Det senaste året har vi sett hur flera svenska bolag har varit inblandade i allvarliga korruptionsaffärer. Swedbank och SEB utreds för penningtvätt i Baltikum. Ericsson har erkänt korruptionsbrott i flera länder och ska betala 10 miljarder kronor i böter till amerikanska myndigheter.

- Sverige ligger bra till i Transparency Internationals korruptionsindex, samtidigt sticker Sverige ut negativt med att vi toppar listan i världen över bolag som bötfälls för korrupta affärer, konstaterar Ulrik Åshuvud.

Transparency International har i årets CPI särskilt studerat sambandet mellan politik och korruption. Sextio procent av de länder som klättrat upp i listan sedan 2012 har skärpt regler för bl.a. kampanjbidrag till politiska partier.

- Det är dock nedslående hur konkreta framsteg i arbetet mot korruption saknas i flera länder, vilket i sin tur har en allvarlig negativ påverkan på medborgarna runtom i världen, kommenterar Patricia Moreira, chef för TI:s internationella sekretariat.

Transparency Internationals korruptionsindex, Corruption Perceptions Index, CPI, mäter upplevd korruption i offentlig sektor i 180 länder. Indexet baseras på en sammanvägning av upp till 13 källor med data från oberoende institutioner som specialiserat sig på analys av samhällsstyrning, affärsklimat och landrisker.

Kontaktpersoner
Ulrik Åshuvud, ordförande 070-618 71 04
Brita-Lena Ekström, styrelseledamot 073-056 70 51
Lotta Rydström, exekutivsekreterare 072-744 55 58

Pressmeddelandet som pdf
Internationellt pressmeddelande
CPI 2019: Rapport

Följ oss

Vill du veta mera?