CPI2024: Sveriges negativa trend består - ny lägsta nivå även i år
I dag den 11 februari publiceras Transparency Internationals årliga korruptionsindex, Corruption Perceptions Index (CPI).
Den negativa trenden för Sverige (80 poäng) består. Sverige hamnar nu på en ny lägsta nivå (-9 poäng sedan 2015) och tappar ytterligare i förhållande till sina nordiska grannländer och riskerar att snart vara sämst i Norden. Danmark upplevs fortfarande som minst korrupt i världen (90 poäng) tillsammans med Finland (88 poäng) och Norge (81 poäng). Island ökar med 5 poäng (77 poäng).
"Vi har under flera år pekat på den tydligt negativa utvecklingen och trenden har ännu inte brutits. Vi välkomnar därför regeringens nya och mer ambitiösa handlingsplan mot korruption och otillåten påverkan - riskerna med och arbetet mot korruption är något som nu är tydligare på agendan inom offentlig sektor. Men det krävs att föreslagna åtgärder genomförs, inte minst vad gäller de straffrättsliga åtgärderna mot korruption liksom stärkt insyn och transparens i finansieringen av politiska partier”, säger Ulrik Åshuvud, generalsekreterare för Transparency International Sverige.
"En av de största riskerna för korruption i Sverige är den organiserade brottsligheten där infiltration, utpressning och annan otillåten påverkan av centrala samhällsfunktioner är återkommande inslag. Den utgör en grogrund för en alltmer sofistikerad korruption som påverkar välfärden och där även bolag utnyttjas som brottsverktyg. Välfärdsbrottslighet är många gånger i själva verket korruption”, påpekar Ulrik Åshuvud.
Även om den nya handlingsplanen mot korruption är mer omfattande än den förra så saknas bl.a. ett tydligt förslag om en nationell upphandlingsdatabas. Där kan regeringen inspireras av Finland som sedan ett antal år har en sådan databas.
”Den offentliga upphandlingen i Sverige uppgår till 900 mdr kr per år och utgör ett särskilt riskområde för korruption. Inrättandet av en nationell upphandlingsdatabas behöver därför prioriteras”, fortsätter Ulrik Åshuvud.
Polisen har i sin årsrapport från Nationella Anti-korruptionsgruppen konstaterat att ”kunskapen om intressekonflikter och bisysslor – och hur de förhåller sig till korruption – generellt är låg inom många organisationer inom såväl privat som offentlig verksamhet”.
”Att agera med integritet och därmed förhindra intressekonflikter och jäv är en viktig förebyggande åtgärd mot korruption och många gånger avgörande för förtroendet för offentlig verksamhet. Vi har under senare år sett uppseendeväckande fall där det brustit i den etiska kompassen som lett till allvarlig kritik från bl.a. JO”, avslutar Ulrik Åshuvud.
I handlingsplanen mot korruption saknas tydliga förslag till en bredare samverkan mot korruption. För att bidra till större samverkan har TI Sverige därför tagit initiativ till Antikorruptionsforum 2025 som äger rum den 20 mars.
Transparency Internationals korruptionsindex, Corruption Perceptions Index, CPI, mäter upplevd korruption i offentlig sektor i 180 länder. Indexet baseras på en sammanvägning av upp till 13 källor med data från oberoende institutioner som specialiserat sig på analys av samhällsstyrning, affärsklimat och landrisker.
Länderna poängsätts på en skala från 0 till 100, men inget land når full pott. Samma metod för indexet har använts sedan 2012 och trenden är tydlig - det globala medelvärdet 43 för korruptionsindexet är oförändrat för trettonde året i rad. Mer än 2/3 av länderna har allvarliga problem med korruption, med ett resultat under 50.
Kontaktpersoner
Ulrik Åshuvud, generalsekreterare, 070-618 71 04
Lotta Rydström, kanslichef, 072-744 55 58
Pressmeddelandet som pdf
Global rapport