Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda våra tjänster accepterar du vår användning av Cookies.
syria-1034467_1920.jpg

GCB2019: Mellanöstern och Nordafrika

Närmare två tredjedelar av befolkningen i sex länder i Mellanöstern och Norra Afrika anser att korruptionen ökat och att regeringar inte gör tillräckligt för att ta itu med korruption (66 %).

I dag, 11 december, publiceras den tionde upplagan av Transparency Internationals globala korruptionsbarometer (Global Corruption Barometer, GCB). GCB fokuserar i denna upplaga på Jordanien, Libanon, Marocko, Palestina, Sudan och Tunisien.

Trots en relativt låg användning av mutor i länder som Jordanien och Palestina, så används ”wasta”, personliga kontakter, ofta för att få tillgång till offentliga tjänster. I Jordanien, Libanon och Palestina är ”wasta” vanligt förekommande bland 38 % av de tillfrågade.

Rapporten visar även på en hög förekomst av korruption kring val. Nästan en av tre personer erbjöds mutor i utbyte mot röster vid ett nationellt, regionalt eller lokalt val under de senaste fem åren. I vissa länder hotas medborgarna också om vedergällning om de inte röstar på en viss kandidat eller ett visst politiskt parti.

Trots detta och att många är rädda för att rapportera om korruption så tror ändå hälften av de tillfrågade att vanliga människor kan gör något för att stoppa korruption.

Följ oss

Vill du veta mera?