Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda våra tjänster accepterar du vår användning av Cookies.
sky-ge1b80b5c2_1920.jpg

Om Ukraina i vårt senaste nyhetsbrev

Att jag skulle inleda nyhetsbrevet i februari 2022 med att konstatera att det är krig i Europa var något som för några månader sedan var helt otänkbart. För någon vecka sedan kändes det fortfarande osannolikt – och nu efter fem dagar så är det fulla strider i Ukraina. Det är en fullkomligt oacceptabel attack som medför stort mänskligt lidande och som får långtgående konsekvenser – både ekonomiskt och säkerhetspolitiskt. Transparency International har uttalat sig om attacken här.

Att korruption är en underliggande orsak till konflikter är väl känt. Vi kommer fortsatt fokusera outtröttligt på transparens, integritet och ansvarutkrävande i arbetet mot korruption – både lokalt och globalt. Det lokala kan te sig mindre viktigt ibland – men lokala beslut (även i Sverige) kan få globala och långtgående konsekvenser. Ett exempel är Ericssons upprepning av avsevärda brister i regelefterlevnad, dvs. i det här fallet ren korruption i Irak, som smörjmedel för att kunna fortsätta sin verksamhet mitt under en pågående konflikt skapad av en terrororganisation. Samtidigt fortsätter storbanker, senast Credit Suisse, att möjliggöra penningtvätt för de personer som skapar konflikt eller är en del av omfattande kriminell verksamhet.

Det är inte utan anledning att de beslut som nu fattas av flera länder gemensamt, som reaktion mot attacken mot Ukraina, tar sikte på just pengar och transaktioner. Många av de penningflöden som stryps nu borde ha stängts långt tidigare med stöd av gällande lagar och regler – det hade skapat en sämre grogrund för den meningslösa och avskyvärda konflikt som vi nu alla berörs av.

Läs resten av Nyhetsbrevet här.

Ulrik Åshuvud
Ordförande
TI Sverige

Följ oss

Vill du veta mera?