Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda våra tjänster accepterar du vår användning av Cookies.
pexels-photo-206607.jpg

Pandemin påverkar pressfriheten

Reportrar utan gränser konstaterar i årets pressfrihetsindex att länder med svag pressfrihet utnyttjar Covid-19-pandemin för minska friheten ytterligare. Pressfrihetsindexet sammanställer situationen för journalister i 180 länder och territorier. Årets index visar att de kommande åren blir avgörande för hur pressfrihet och journalistik kommer att utvecklas på längre sikt. Den pågående pandemin tydliggör och förstärker hoten mot fri, oberoende och trovärdig journalistik.

Enligt Reportrar utan gränser så hotas journalistiken av flera kriser - en geopolitisk kris orsakad av auktoritära krafter, en teknologisk kris orsakad av brist på demokratiska garantier, en demokratisk kris orsakad av polarisering och begränsningar, en förtroendekris orsakad av misstänksamhet och hat mot media och samhälleliga institutioner, och slutligen en ekonomisk kris orsakad av annonstapp.

Rapporten lyfter särskilt att auktoritära länder som redan befinner sig längre ner på listan, Kina (177), Iran (173) och Ungern (89), försämrat pressfriheten ytterligare i skuggan av pandemin. Ungerns premiärminister Viktor Orbán har infört en särskild lag som ger stöd att fängsla journalister i fem år om de, enligt regeringen, sprider falsk information. I Irak (tappar sex placeringar till plats 162) fråntog regimen nyhetsbyrån Reuters tillstånd att verka i landet i tre månader efter att Reuters i en artikel ifrågasatt Iraks officiella siffror för smittspridning.

I andra länder såsom Ryssland (149), Indien (142) Filippinerna (136) och Vietnam (175) sprider statliga aktörer desinformation i sociala medier.

Norge toppar indexet för fjärde året i rad, medan Finland kommer på andra plats. Danmark klättrar två placeringar till tredje plats, sedan både Sverige och Nederländerna backar till fjärde respektive femte plats. I både länderna handlar tappat om framför allt ökade hot och trakasserier på sociala medier.

Läs mer här.

Följ oss

Vill du veta mera?